Landelijke oogcheck weken bij uw lokale specialist

Wist je dat al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend is?  Bijziendheid bij jongeren is in de afgelopen jaren zo sterk toegenomen dat we inmiddels van een epidemie spreken.

Één van de oorzaken van deze explosieve groei is de levensstijl van kinderen: bijna hun hele (sociale) leven gaat via hun telefoon of tablet. Whatsappen, snapchatten, instagrammen, tiktokken, gamen, vlogs kijken - en steeds minder buiten spelen. Dat gaat ten koste van hun ooggezondheid.

Maar kinderen hebben hun ogen nog hun hele leven nodig. Toch?

Belangrijk!

Bijziendheid (myopie) betekent dat je veraf wazig ziet. Normaal valt een afbeelding óp het netvlies, maar bij een bijziend oog valt het beeld ervóór doordat het oog in de lengte is vervormd.

Juist jongeren zijn een kwetsbare groep omdat hun ogen nog niet uitgegroeid zijn. En vooral bij jongeren tussen de 6 en 17 jaar neemt bijziendheid nog vaak sterk toe. Bovendien: eenmaal bijziend, altijd bijziend. Dus hoe eerder het herkend én beperkt wordt, hoe beter.

Nog een paar feiten:

  • Wetenschappers voorspellen dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is.
  • De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals erfelijkheid, etniciteit en leefpatroon.
  • Naarmate de bijziendheid verergert, neemt de kans op ooggezondheidsproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating toe. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid.
  • Een bril helpt alleen om nu goed te zien, maar voorkomt op de lange termijn niet dat (kinder)ogen verder achteruitgaan.

Er zijn wel manieren om bijziendheid te remmen en voor kinderogen te zorgen. Het begint met het doen van de speciale Kijk Verder Oogcheck

Tijd voor actie!

Tip 1: Herken het 
Bijziendheid herkent je kind zelf lang niet altijd. Maar misschien herken jij (een van) de volgende symptomen:

  • Hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
  • Je kind zit dicht bij de televisie of computer.
  • Veel in de ogen wrijven of knipperen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van klachten. Weten of jouw kind risico loopt om bijziend te worden? Doe dan de risicoanalyse op www.ikkijkverder.nl.

Tip 2: Gezond ezelsbruggetje 
Laat kinderen voldoende buiten spelen (minstens twee uur per dag) en niet te veel en te lang achter elkaar hun ogen alleen maar dichtbij gebruiken. Dat onthoud je makkelijker met dit ezelsbruggetje*:

20-20-2

  • Na 20 minuten dichtbij kijken.
  • 20 seconden ver weg kijken.
  • En elke dag minstens 2 uur buiten zijn.

* Advies van Stichting Oogfonds & Erasmus MC – zie ook www.myopie.nl

 

Tip 3: Check Het

Laat je kind checken op bijziendheid met de Kijk Verder Oogcheck tijdens de OogCheckWeken. De Kijk Verder OogCheck is een korte check speciaal voor kinderen, uitgevoerd door een gespecialiseerde optiekzaak.

Is jouw kind bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën ontwikkeld, zoals lifestyle-advies, atropine-oogdruppels of speciale contactlenzen.

 

Maak nu een afspraak!