De ene oogmeting is de andere niet

Meer dan even een paar knoppen indrukken

‘Dan meten we toch meteen even uw ogen?’ Deze reclamespot kunnen we onderhand wel dromen. Je zou haast de indruk krijgen dat een oogmeting een kwestie is van even op een knop drukken. Maar wie het welzijn van zijn ogen eenmaal heeft toevertrouwd aan een echte, gediplomeerde opticien, weet wel beter.

rs dneye social media 476x316px bericht2‘Kwaliteit oogmetingen in Nederland in opspraak’, zo kopten verschillende landelijke media waaronder het NOS Journaal eind februari. Volgens de NUVO (de brancheorganisatie voor optiekbedrijven in Nederland) wordt de kwaliteit van de oogzorg in Nederland bedreigd door amateurisme: ‘oogmetingen’ zonder dat er gediplomeerd personeel aan te pas komt.

Beunhaas

Onvoorstelbaar, zo vinden consumenten als je ze ernaar vraagt. Vrijwel alle Europese landen stellen eisen aan de vakbekwaamheid van opticiens, maar in het doorgaans zo goed georganiseerde Nederland mag nu nog iedere beunhaas een 'oogmeting' uitvoeren. De gevolgen zien we om ons heen: drogisten gaan brillen verkopen en consumenten doen online doe-het-zelf-ogentestjes.

Geblokt

Om paal en perk te stellen aan die beunhazerij heeft de NUVO in samenwerking met huisartsen, oogartsen, cliënten, onderwijs, zorgverzekeraars en beroepsverenigingen een kwaliteitsstandaard ‘Oogmeting’ ontwikkeld. Deze standaard is gedeponeerd bij het Zorginstituut Nederland (ZIN), en moet ervoor zorgen dat ook in Nederland voortaan officieel toezicht is op de kwaliteit van oogmetingen. Wij vinden het hoog tijd dat de overheid met wet- en regelgeving komt. “Simpelweg een paar knoppen indrukken is niet te vergelijken met het vak waarvoor ik jaren geblokt heb. Met de kwaliteitsstandaard Oogmeting hebben consumenten de zekerheid dat de zorg voor hun kostbare ogen in goede en deskundige handen is.”